Les metamorfosis d'Ovidi


PETIT RESUM INTRODUCTORI AL BLOG



Les Metamorfosis d'Ovidi és un poema extens dividit en 15 llibres que recullen 250 mites i llegendes grecs i romans amb la característica comuna de la transformació de personatges i éssers en altres, com animals, plantes, constel·lacions...
S’aprecien en un ordre cronològic des de la creació de l'univers fins al regne diví de Juli Cèsar. Així doncs ”Les metamorfosis d’Ovidi” formen una “història mítica del món” dividida es divideix en tres parts:

A la primera part, a tots els mites les divinitats protagonitzen els fets.




Després, a la segona part, hi ha narracions que tracten sobre herois i heroïnes.

I finalment, la tercera part es distingeix perquè parlaven sobre unes figures que els antics consideraven històriques, tot arrencant de la guerra de Troia. El més freqüent d'aquests és la continuïtat entre episodis proporcionada per una àmplia gamma de recursos de transició molt enginyosos. El més freqüent d'aquests és l’enllaç dels mites mitjançant els fets i les accions que duen a terme tots i cada un dels personatges.

Per exemple: en el primer llibre passa de les formacions naturals d'animals a l'aparició de Pitó i tot seguit de la seva mort a mans d'Apol·lo al mite d'Apol·lo i Dafne




dimarts, 23 d’abril del 2013

El rapte de Prosèrpina

Deméter, una deessa de la agricultura i de la terra, que tenia una filla que es deia Prosèrpina

Un dia en el qual Prosèrpina estava passejant i recollint flors Hades el seu tiet la va raptar i se la va emportar al inframon

Deméter es va deprimir i va deixar de cuidar la terra i totes les plantes es van secar. 

Zeus el Rei dels deus i germà de Deméter i Hades va obligar a aquest a que retornes a la seva filla ja que així Deméter tornaria a cuidar de la terra.
Hades va acceptar amb la condició de que Prosèrpina es menges un gra de granada, el aliment dels morts. Això faria que Prosèrpina es veies obligada a tornar cada any.
D’aquesta manera van aparèixer les estacions de l’any, quan Proserpina retornava al costat de la seva mare, la terra estava plena de vida i tornava la primavera. Peró quan Prosèrpina anava al costat de Hades la terra es pansia i es morien les plantes i tornava l’hivern.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada