Les metamorfosis d'Ovidi


PETIT RESUM INTRODUCTORI AL BLOG



Les Metamorfosis d'Ovidi és un poema extens dividit en 15 llibres que recullen 250 mites i llegendes grecs i romans amb la característica comuna de la transformació de personatges i éssers en altres, com animals, plantes, constel·lacions...
S’aprecien en un ordre cronològic des de la creació de l'univers fins al regne diví de Juli Cèsar. Així doncs ”Les metamorfosis d’Ovidi” formen una “història mítica del món” dividida es divideix en tres parts:

A la primera part, a tots els mites les divinitats protagonitzen els fets.




Després, a la segona part, hi ha narracions que tracten sobre herois i heroïnes.

I finalment, la tercera part es distingeix perquè parlaven sobre unes figures que els antics consideraven històriques, tot arrencant de la guerra de Troia. El més freqüent d'aquests és la continuïtat entre episodis proporcionada per una àmplia gamma de recursos de transició molt enginyosos. El més freqüent d'aquests és l’enllaç dels mites mitjançant els fets i les accions que duen a terme tots i cada un dels personatges.

Per exemple: en el primer llibre passa de les formacions naturals d'animals a l'aparició de Pitó i tot seguit de la seva mort a mans d'Apol·lo al mite d'Apol·lo i Dafne




dimarts, 23 d’abril del 2013

Filomela i procne



Filomela filla del rei d’Atenas tenia una germana que es deia Procne

El marit de Procne era el heroi Tereo de Tracia, qui havia esposat a Procne despres de haer salvat a Atenas dels Barbado. La unió entre Procne i Tereo va ser maleida des del principi encara que tot i així van tenir un fill anomenar Itis i vivian be. 

Procne trobava a faltar a la seva germana Filomela. Així que va convenser a Tereo per que la deixes veure de nou. Tereo va deixar-la amb la condicio que la retrobada fos a Tracia.
Tereo va marchar abans a Atenas per convencer a rei que deixes a Filomela anar a Tracia i se la va enportar amb ell. Pero la joventud i la bellesa de Filomela ja havian despretat la pasió de Tereo nomes veurela. Quan van arribar a Tracia la va violar, i va tallar-li la llengua i la va tancar en una solitaria presó en el bosc per que axi Procne no sabria mai el que havia fet. 


Despres va dir a Procne que la seva germana havia mort. 
Filomena va desidir fer un plan de vengansa per Tereo. A la presó teixia la trista historia de la seva vida. quan va acabar la historia va fer arribar la obra a la seva germana la reina.
Aixi va ser com Procne es va enterar de que el seu marit l’havia enganyat. Amb ganas de vengansa, Procne es dirigir a la presó de Filomela, va rescatar a la seva germana. Procne va volguer ser mes cruel del que va serel seu marit. 

Procne va donar mort al seu fill Itis el qual va cuinar per a Tereo. Ell sel va menjar fins que quan va acabar va reclamar la presencia del seu fill, va ser llavors quan Procne va dir " tens a dins a qui reclamas" i Filomena va interrumpir amb el cap de Itis. 
Enfadat, Tereo va iniciar la persecució de las asesinas, pero els deus van acabar amb la cadena d'actes cruels transformant als tres en aus. Tereo en abubilla Filomena en una gavina Procne en un rosinyol.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada